RODO

RODO, czyli właściwie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, obowiązujące w Polsce od maja 2018 r., wprowadziło niemały zamęt w środowisku polskich przedsiębiorców.

 

Trudności z implementacją RODO

Nowe przepisy wprowadziły szereg zmian w zakresie przetwarzania danych osobowych przez podmioty gospodarcze. Na administratorów zostały narzucone nowe obowiązki w zakresie informowania, przetwarzania i ochrony tych danych. Dodatkowo, pojawiły się również wysokie kary finansowe za wszelkie naruszenia. Firmy musiały więc wprowadzić szereg rozwiązań techniczno-organizacyjnych, które pozwoliły im na skuteczną ochronę danych osobowych, realizując jednocześnie wytyczne RODO (wdrażanie RODO).

Nasza kancelaria skutecznie przeprowadziła do tej pory ponad 200 wdrożeń RODO, dzięki czemu doskonale poznaliśmy wyzwania, jakie ta regulacja stawia przed przedsiębiorcami. To jednak nie koniec nowości. 4 maja 2019 r. weszła w życie polska regulacja, która miała na celu doprecyzowanie pewnych postanowień RODO. Akt ten zmienił prawie 170 ustaw, dostosowując je do wymogów unijnych. Przez to przedsiębiorcy muszą się zmierzyć z nowymi obowiązkami.

W pewnych aspektach jest łatwiej, ponieważ polska regulacja wreszcie wyjaśniła wiele, istniejących wątpliwości. Nie da się jednak ukryć, że pojawiło się również kilka zupełnie nowych wymogów. Może się zatem okazać, że wdrożone w maju 2018 r. rozwiązania nie są już wystarczające i konieczne jest dokonanie nowych zmian. Dla firm, które już skorzystały z naszych usług wdrożenia RODO proponujemy przeprowadzenie audytu, który pokaże, gdzie jeszcze należy wprowadzić zmiany.

 

Dofinansowanie do wdrożenia RODO

Mając na uwadze dobro naszych Klientów, uruchomiliśmy procedurę zmierzającą do pozyskiwania z dofinansowania z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego. MARR jest instytucją, która zajmuje się kompleksowym wsparciem przedsiębiorców poprzez doradztwo, pozyskiwanie dotacji czy zapewnienie know-how.

Dzięki temu możemy zaoferować usługę z dofinansowaniem na poziomie nawet 80% do wdrożenia RODO w sześciu województwach: małopolskim, podkarpackim, świętokrzyskim, opolskim, łódzkim oraz dolnośląskim. Oznacza to, że koszt usługi wyniesie Cię jedynie 20% regularnej ceny! Co więcej, nasi specjaliści od wdrażania RODO przeprowadzą cały proces uzyskania tej dotacji – zajmą się wszystkim od początku do końca, żebyś nie był obciążony wnioskami i innymi kwestiami formalnymi.

Wdrożenie RODO może zatem być tanie i bezproblemowe. Najważniejsze jednak, aby zaufać specjalistom. Przeprowadzimy skuteczny audyt RODO, który pokaże wszelkie niedociągnięcia i nieścisłości w firmie. Dzięki temu mechanizmowi dowiemy się, gdzie i w jakim zakresie należy przeprowadzić zmiany. Jako firma wdrażająca RODO oferujemy rzetelne i kompleksowe usługi. Dzięki nam przedsiębiorcy mogą mieć pewność, że ich firma w odpowiedni sposób chroni posiadane i przetwarzane dane osobowe.

 

Szkolenia RODO

W zakresie oferowanych usług proponujemy również kompleksowe szkolenia RODO. Wdrażanie RODO wymaga bowiem współdziałania właścicieli i pracowników firmy. Nie wystarczy wprowadzić pewnych rozwiązań. Istotne jest również ich skuteczne stosowanie. Szkolenie RODO przybliży pracownikom firmy wszelkie, istotne zagadnienia, związane z ochroną danych osobowych w przedsiębiorstwie. Przybliżymy naszym kursantom takie określenia, jak: audyt RODO, inspektor RODO, inspektor IOD, zewnętrzny inspektor IOD, zewnętrzny inspektor RODO. Wyjaśnimy jakie są kategorie danych osobowych, jaka jest rolna poszczególnych podmiotów, na czym właściwie polega przetwarzanie danych osobowych, a także czym różni się pseudonimizacja od anonimizacji.

Szkolenia RODO prowadzone są przez naszych najlepszych specjalistów od wdrażania RODO. Najczęstszymi naszymi klientami są firmy, których siedziba mieści się w mieście Kraków. Obsługujemy jednak przedsiębiorstwa w sześciu różnych województwach.

 

Outsourcing RODO

Mając na względzie potrzeby i wygodę naszych klientów, oferujemy również outsourcing RODO. Pewne funkcje i zadania mogą zostać bowiem delegowane, nawet na zewnętrzny podmiot. Jeżeli na przykład potrzebny jest Ci inspektor RODO lub inspektor IOD, jesteśmy do Twoich usług. Zewnętrzny inspektor RODO oraz zewnętrzny inspektor IOD będą na bieżąco informowali właściciela firmy o obowiązkach, wynikających z RODO, monitorowali przestrzeganie przepisów rozporządzenia, a także udzielali wszelkich, niezbędnych zaleceń.

Szczegółowe informacje udzielane telefonicznie

W zakresie usługi wdrożeniowej RODO możemy przeprowadzić między-innymi:

  • Przeprowadzenie audytu prawnego (audyty RODO) z zakresu ochrony danych osobowych przy współpracy przedsiębiorcy;
  • Zebranie i analiza uzyskanych informacji;
  • Doradztwo m. in. w zakresie wyodrębnienia kategorii przetwarzanych danych osobowych, zbiorów baz danych, podstaw prawnych przetwarzania danych osobowych, celów przetwarzania danych osobowych, określenie roli przedsiębiorcy w procesach przetwarzania danych osobowych;
  • Analiza zasadności powołania inspektora ochrony danych w przedsiębiorstwie;
  • Stworzenie polityki ochrony danych osobowych obowiązującej w przedsiębiorstwie jako dokumentu stanowiącego wewnętrzną mapę mapę zasad i regulacji w zakresie ochrony danych osobowych przetwarzanych w związku z prowadzoną działalnością;
  • Określenie dokumentów jakie należy sporządzić dla przedsiębiorstwa – w oparciu o przeprowadzony audyt;
  • Stworzenie dokumentów odpowiednio dopasowanych do działalności przedsiębiorcy;
  • Omówienie podejścia opartego na ryzyku, wskazanie przykładowej metodologii procedury zarządzania ryzykiem, w oparciu o którą przedsiębiorca będzie mógł dokonać analizy ryzyka w odniesieniu do bezpieczeństwa i przetwarzania danych osobowych rozumianej jako szacowanie ryzyka naruszenia praw i wolności osób;
  • Konsultacje przygotowanej dokumentacji z przedsiębiorcą i omówienie jej stosowania.
  • Ogólne szkolenie przedsiębiorcy i jego pracowników z zakresu przetwarzania danych osobowych i podjętych działań w procesie wdrożenia;
  • Kompleksowe szkolenie RODO dla pracowników oraz kadry kierowniczej firm;
  • Inne czynności wynikające z indywidualnej charakterystyki prowadzonej działalności gospodarczej.

Zapraszamy do skorzystania z naszych usług!

Jeżeli siedzibą Twojej firmy jest Kraków, Opole, Lublin, Rzeszów, Łódź, Wrocław lub jakiekolwiek inne miasto, leżące w sześciu, obsługiwanych  przez nas województwach: małopolskim, podkarpackim, świętokrzyskim, opolskim, łódzkim oraz dolnośląskim, zapraszamy do kontaktu. Zapewnimy skuteczne wdrożenie RODO z dofinansowaniem. Wcześniej przeprowadzimy natomiast odpowiednie audyty RODO, które pokażą nam wszelkie, problematyczne przestrzenie w firmie. Ochrona danych osobowych to niezwykle ważne zagadnienie i dlatego zajmuje szczególne miejsce w ramach prowadzonej przez nas działalności. Jako firma wdrażająca RODO, dysponujemy najlepszymi specjalistami w tej dziedzinie.

Sprawdź jak
możemy Ci pomóc

[recaptcha]

(zobacz całość)

Administratorem danych osobowych jest Kancelaria Citi Sp. z o .o. Sp. k. z siedzibą w Krakowie, przy ul. Strzelców 14 lok. 1U, 31-422 Kraków, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla miasta Krakowa, XI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000558846, NIP: 945184658, REGON: 361576648. Podanie danych jest dobrowolne, ale konieczne do przesyłania zapytania. Podane w formularzu dane będą przetwarzane w celu udzielenia odpowiedzi na pytanie. Osobie, której dane dotyczą, przysługuje prawo wniesienia sprzeciwu, prawo dostępu do danych, prawo żądania ich sprostowania, ich usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania.

(zobacz całość)

Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Kancelarię Citi moich danych osobowych w celu udzielania mi informacji o usługach i ofertach Kancelarii. Wiem że w każdej chwili mogę wycofać zgodę.

(zobacz całość)

Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Kancelarii Citi drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres e-mail informacji handlowej w celu udzielenia mi informacji o dodatkowych usługach i ofertach Kancelarii Citi, w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

(zobacz całość)

Wyrażam zgodę na używanie przez Kancelarię Citi telekomunikacyjnych urządzeń końcowych, których jestem użytkownikiem (telefon, e-mail) dla celów marketingu bezpośredniego, tj. w celu udzielenia mi informacji o dodatkowych usługach i ofertach Administratora, zgodnie z art. 172 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne”